Galileo Empower Finland Oy (y: 3307984-3) on Suomessa 2022 rekisteröity uusiutuvan energian yritys (aiemmin Galileo Vihreä Energia Oy). Se kuuluu eurooppalaiseen Galileo empower -konserniin, jolla on toimintoja jo monissa Euroopan maissa, kuten Sveitsissä, Brittein saarilla, Ranskassa, Italiassa, Saksassa, Puolassa, Ruotsissa ja Suomessa.
Tuulivoimala ei vie maata paljon, mutta sen pystytyspaikka ja perustus, tie ja kaapelointi vaatii noin hehtaarin työalueen. Jokaiselle tuulivoimalalle, sähköasemalle ja tuulimittausmastolle tarvitaan tie. Maanomistajille korvataan tarvittavan maan käytöstä, sekä mahdollinen puuston ja taimikon odotusarvo niiltä osin, kun sitä joudutaan kaatamaan. Suunnitelmat käydään läpi maanomistajien kanssa hyvissä ajoin ennen työn aloittamista.
Korvaukset perustuvat maankäytön tarpeisiin. Maksamme erikseen käytetystä maasta, kuten rakennettavista alueista, kaapeleista ja teistä, sekä sovitun osan voimaloiden tuotoista. Korvauksia maksetaan koko projektialueelle kaikille kiinteistöille.
Tavallisesti tarvitaan paljon erilaisia lupia, joiden saamiseksi tehdään tarvittavat taustaselvitykset. Tarvitsemme kunnan ja maakunnan hyväksymät kaavoitukset, ympäristöluvat ja suojeltujen lajien huomioon ottaminen, rakennusluvat, tiestön käyttöä koskevat luvat, sekä monia muita lupia ja käyttöoikeuksia. Rakentamista ohjaavat mm. sähköverkon liityntä, Puolustusvoimat, lentoesteluvat, tuulivoimalan ääni ja välke. Luvitusvaihe saattaa kestää useita vuosia. Olennaista kuitenkin on, että suunnitelmat ja rakentaminen noudattaa voimassa olevia määräyksiä ja lakeja, sekä ottaa huomioon alueelliset olosuhteet ja vaatimukset.
Jokaisen tuulipuiston toteutus suunnitellaan yksilöllisesti, mutta tavallisesti rakennusvaihe kestää 1-2 vuotta. Isommat tuulipuistot rakennetaan tavallisesti vaiheittain ja niiden rakentamisvaihe saattaa kestää kauemminkin.
Rakentamisvaiheessa alueen käytössä voi olla tilapäisiä rajoituksia, esimerkiksi liittyen metsästykseen ja rakenteilla oleviin tai parannettaviin teihin. Rakentamisen jälkeen alue on jälleen käytössä. Alueella voi harjoittaa metsätaloutta ja maataloutta, ja alueella saa harrastaa ja liikkua. Alueet eivät tavallisesti ole aidattuja. Vain sähköaseman alue on aidattu tai suljettu sähköturvallisuussyistä.
Tuulivoimalan tuotto on suoraan verrannollinen tuulivoimalan lapojen pyyhkäisypinta-alaan. Korkeampi napakorkeus vastaavasti parantaa tuulen virtauksen tasaisuutta. Lavan pituuden ja napakorkeuden tekninen kehitys on ollut nopeata viime vuosina. Maatuulivoimaloiden napakorkeus on noin 140-175 metriä ja voimalan lapojen pituus lähentelee 85 metriä. Jokaiseen tuulivoimapuistoon valittava voimalatyyppi kuitenkin valitaan huolellisesti olosuhteiden mukaan.
Tuulivoimala usein näkyy ja siitä kuuluu ääni. Häiritsevyyttä vältetään oikeanlaisella suunnittelulla. Äänitasojen rajaa ohjaa valtioneuvoston vahvistamat ääniohjearvot. Tuulipuisto alittaa vaaditun äänitason tyypillisesti jo 700-1 000 metrin etäisyydellä. Vaikka Suomessa ohjeistus on selkeätä, etäisyydet asutukseen pidetään tavallisesti pidempinä. Tuulivoimalan roottorin välkeanalyysit tehdään huolellisesti ja niissä noudatetaan määräyksiä. Lopullisissa toteutuksissa noudatetaan usein tiukempia vaatimuksia kuin kansallinen ohjeistus vaatii.
Luvitusta varten tuulipuistojen mallinnukset sisältävät mallinnukset siitä, miltä voimalat näkyvät ympäristöön. Niiden tarkoitus on esittää, miten tuulipuisto näkyy ja muuttaa maisemaa.